Leden 2009

Příprava anglického čaje

31. ledna 2009 v 18:52 | Miška |  Čaj

Černý čaj nasypeme do sítka a vložíme jej do šálku. Zalijeme ho do 3/4 vroucí vodou a luhujeme 5 minut, poté sítko vyjmeme.

Do výluhu z čaje nalijeme mléko nebo smetanu pro mlsnější jazýčky a je hotovo!

Čaj podáváme k rozinkám, oříškům, dezertům, nebo jenom tak.

Sypaný černý čaj můžeme nahradit pravým černým čajem v sáčku.


Výroba čaje na streamu

31. ledna 2009 v 18:50 | Miška |  Čaj
Tak abyste viděli,jak to chodí i ve skutečnosti :)

Nová fotka

31. ledna 2009 v 18:44 | Miška |  Něco o mně
Tak ať aspon víte,jak jsem se změnila za tu dobu,co jsem neměla moc času se o tenhle blog starat..:)

Čaj a zdraví

31. ledna 2009 v 18:38 | Miška |  Čaj
Prosím nekopírovat nebo jen se zdrojem!!!

Čaj má na naše zdrav blahodárné účinky:
-snižuje cholesterol v krvi
-má antioxidační účinky
-je skvělou prevencí proti zubnímu kazu
-posiluje imunitu a působí antibakteriálně
-zvláště zelený čaj prý omezuje bujení rakovinných buněk
-napomáhá při tišení astmatických a dýchacích potíží
-omezuje stárnutí a degeneraci buněk

Magická moc čaje

31. ledna 2009 v 18:36 | Miška |  Čaj
Prosím nekopírovat nebo jen se zdrojem!!!

Dokáže zpříjemnit čas,povzbudit,vyléčit nebo zahřát. Kdo by to řekl,že obyčejné zlené lístečky mají takovou moc. No,vlastně jde o lístečky rostliny čajovníku,které se louhují v horké vodě. Čaj se ale říká také odvarům z různých bylinek či sušeného ovoce.
Ale zpátky k čaji. Původ čajovníku pochází z jihovýchodní Asie,speciálně z pohraničí Číny a Indie,kde tato rostlina rostla přirozeně. Dnes se pěstuje na mnoha místech-v Indii,v Japoinsku, Indonésii, Austrálii,Argentině i Keni. Tyto země také patří k nejznámějším dovozcům čaje vůbec.
Než se ale čaj dostane k nám,spotřebitelům,čeká ho dlouhá cesta. Nejprve je nutné z rostlin čajovníku posbírat lístky. Jejich velikost se pohybuje od 3 do 25cm a nej lepší pro další výrobu jsou menší lístky na vrcholu rostliny. Ty se pak zpracovávají různým způsyobem podle toho,zda se vyrábí čaj bílý,zelený,polozelený nebo černý. U bílého čaje se listy rovnou suší a čajové lístky pocházejí většinou ze zastíněných rostlinek,aby v nich bylo co nejméně chlorofylu. Zelený čaj se suší na pánvích nebo se napařuje a jeho zpracování je ukončeno do dvou dnů od sběru. Polozelené a černé čaje pocházejí procesem tzv.oxidace a jejich zpracování trvá minimálně týden. Pak se už čaj zalévá horkou vodou a my můžeme vychutnat ten blahodárný účinek kofeinu nebo v čaji speciálně teinu.